Wallenbergare
Ingredienser
- 500 g finmalen kalvfärs
- 4 äggulor
- 2 + 2 dl vispgrädde
- 8 skivor dagsgammalt ljust bröd
- 1 tsk salt
- 1 tsk epice riche
- Smör och rapsolja till stekning
- Epice Riche kryddblandning:
- Blanda 1 tsk svartpeppar, vitpeppar, muskot, ingefära, nejlika och kryddpeppar. Förvara i en burk.
Så här gör du
Pulsa det vita brödet i en mixer till fint ströbröd och häll upp på ett fat till senare panering.
Se till att ingredienserna till färsen är riktigt kalla. Mixa färsen med äggulor, salt och kryddblandningen i 10–20 sekunder i matberedare. Blanda ner 2 dl grädde, lite i taget, och mixa till en jämn smet. Häll över smeten i en bunke. Vispa resten av grädden till mjuka toppar och vänd ner i färsen. Låt den stå i kylen en stund innan ni formar till färsbiffar.
Fukta händerna och forma färsen till fyra biffar. Vänd varje biff lätt i ströbröd och stek långsamt i smör och rapsolja i 6–7 minuter på varje sida, tills de är gyllenbruna och porösa när man trycker lätt på dem.
Servera wallenbergarna med potatismos, ärtor och rårörda lingon