Lite 80-tal är det över den här rätten som är både enkel och rustik – och det gillar jag. Oxfilén är pepprig som tusan, men mycket smak är ju inget man tar skada av…
Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat.
Vitpepparstekt oxfilé i bit med murkelsås
Ingredienser
- 4 bitar oxfilé (à 180–200 g)
- rikligt med grovt krossad vitpeppar
- smör och olivolja till stekning
- MURKELSÅS:
- 100 g förvällda murklor (på burk)
- 1 msk smör
- 1 finhackad schalottenlök
- 1 tsk krossad vitpeppar
- 2 msk sherry
- 3 dl vispgrädde
- ½ tsk salt
Så här gör du
Skölj murklorna. Bryn dem i smör med lök och vitpeppar. Tillsätt sherry och grädde. Låt koka ihop tills såsen tjocknar. Salta.
Vänd oxfilén i krossad vitpeppar. Stek köttbitarna i 3–5 minuter på varje sida i smör och lite olivolja. Låt dem vila i ett par minuter. Servera köttet med murkelsåsen och en blandad grönsallad.