I stället för att göra en vanlig äppelpaj lade jag smuldegen inuti äpplet. Om du vill kan du byta ut digestivekexen i fyllningen mot mariekex.
Receptet kommer från kokboken Tinas recept för unga kockar – vi fixar käket!
Varma äpplen med kanel- och kexfyllning
Ingredienser
- 8 äpplen, gärna små svenska
- 8 digestivekex
- 1 dl hasselnötter
- 150 g rumsvarmt smör
- 3 msk strösocker
- 1 msk malen kanel
- 8 kanelstänger
- ljus sirap
- VANILJSÅS:
- ½ vaniljstång
- 4 dl mjölk
- 3 äggulor
- 1 ½ msk strösocker
- 2 tsk maizena
- 2 dl vispgrädde
Så här gör du
Skär ett snitt genom vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Häll i mjölken och lägg även i vaniljstången. Koka upp blandningen och sjud den sedan i 3–4 minuter på medelvärme. Ställ kastrullen åt sidan i 10 minuter.
Vispa äggulorna med socker och maizena i en bunke. Häll på den varma vaniljmjölken och rör om. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försiktigt tills det tjocknar. Ta upp vaniljstången.
Ställ kastrullen i lite kallt vatten i diskhon. Rör i såsen tills den svalnar. Ställ den sedan i kylen så att den kallnar helt.
Vispa grädden och vänd ner den i den kalla såsen.
Gör de fyllda äpplena: Värm ugnen till 180 grader (över- och undervärme).
Kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär av toppen på varje äpple så att du får som ett lock. Ställ äpplena i en ugnsform.
Smula ner digestivekexen i en bunke. Hacka hasselnötterna fint. Blanda ner nötterna, smöret i klickar, sockret och kanelen i bunken med kexsmulor. Rör om så att allt blandas. Tryck ner blandningen i hålet efter kärnhuset och lägg på »locket«.
Tryck ner en kanelstång genom locket i varje äpple och ringla till sist över sirap.
Ställ in formen i ugnen och baka äpplena i 20–30 minuter, tills de har blivit mjuka.
Ät de goda äpplena varma tillsammans med vaniljsåsen.