Vårens blåmusslor med kronärtskocka
Ingredienser
- 1 kg färska blåmusslor
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4-5 kronärtskocksbottnar
- 3 kvisttomater
- 1 dl Kalamata oliver
- 3-4 msk olivolja
- 1,5 dl torrt vitt vin eller vatten
- 2 kvistar timjan
- havssalt och svartpeppar
Så här gör du
Skölj och skrubba musslorna och ta bort skägget. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
Skär ner lök, vitlök och tomater och fräs med olivolja i en rymlig kastrull. Skär ner kronärtskockan i bitar och lägg ner i grytan med oliver och timjankvistar när lök och tomat har gått ihop några minuter. Häll i musslorna och låt dem svettas på hög värme i 1-2 minuter.
Häll på vin/vatten och låt musslorna koka i cirka 5-6 minuter under lock tills dom öppnat sig. Skaka grytan en till två gånger under tiden. Smaka av med salt och svartpeppar och käka direkt medan musslorna är varma.