Vallmolimpa

4.5K
TIPS!
Mesa inte med temperaturen!

Otroligt god vallmolimpa på två degar. Mesa inte med temperaturen när du bakar av brödet.

Vallmolimpa

Ingredienser

Fördeg

  • 10 g jäst
  • 2 dl vetesurdegsgrund
  • 5,5 dl ljummet vatten
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2,5 dl grahamsmjöl

Deg 2

  • 7 –8 dl siktat vetemjöl
  • 25 g salt
  • Olivolja och vatten till pensling
  • Vallmofrön

Instruktioner

Dag 1

  • Lös upp jästen till fördegen i ljummet vatten i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn smet. Låt jäsa täckt över natten i en stor bunke.

Dag 2

  • Kör alla ingredienser utom saltet till deg 2 tillsammans med fördegen i en degblandare på medelhastighet i 10–12 minuter.
  • Tillsätt saltet, öka farten och kör i 4–5 minuter, tills degen är seg och elastisk. Låt vila övertäckt i 40–50 minuter.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Stjälp ut degen på köksbänken och knåda den smidig och elastisk. Knåda och forma 3 avlånga limpor av degen. Låt jäsa till nästan dubbel storlek under en bakduk.
  • Sätt in en bakplåt i ugnen.
  • Snitta degen med en vass kniv eller rakblad och lägg bröden på en bakplåt. Pensla dem med olivolja och vatten, strö över vallmofrö.
  • Ta ut den varma plåten ur ugnen och kasa över bröden på plåten. Ställ plåten längst ner i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
  • Grädda vidare i cirka 25-30 minuter tills bröden är gyllenbruna och frasiga när man knackar på dem.
  • Låt svalna övertäckta på galler.

Anteckning

Ta undan en liten degklump på ca 2 dl när du bakar. Lägg den i en burk med lock i kylen. Nästa gång du bakar tar du en bit av klumpen och blandar med den nya degen. Efteråt fyller du burken med en klump från den nya degen. Inte riktigt som surdeg, men det kommer att göra skillnad.
Måltid: Bröd & kakor
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB