fbpx
Fisk & skaldjur

Ugnstekt rödspätta med skogschampinjoner och kapris

Servera gärna med dillkokt potatis.

Ugnstekt rödspätta med skogschampinjoner och kapris

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga betyg än)
Loading...
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 stora rödspättor
  • 150 g mjukt smör
  • 4 kvistar rosmarin
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 msk olivolja och 1 msk smör till stekning
  • 1 knippe hackad bladpersilja (ca 30 g)
  • 1 rödlök
  • 3 msk kapris
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Så här gör du

1

Sätt ugnen på 225 grader.

2

Lägg spättan på en bakplåt (klä plåten först med ett smörpapper). Snitta fisken längs ryggbenet och gör en liten ”ficka” till rosmarinkvistarna som sticks in mellan filé och ryggben.

3

Bred på generöst med smör på fisken som saltas och peppras. Skjutsa in plåtarna i ugnen och stek i ungefär 15 minuter tills fisken känns fast och stunsig. Cirka 48 grader vid benet om du gillar termometer...

Under tiden fixar vi champinjonerna...

4

Hetta upp en stekpanna och dela ner svampen i halvor eller i kvartar.

5

Stek svampen helt ”torrt” i stekpannan ett par minuter tills den börjar ta färg och släppt lite av sin vätska. Tillsätt då olivolja och smör och stek någon minut till.

6

Precis innan servering så vänd ner hackad rödlök, persilja och kapris och sväng runt. Smaka av med vitpeppar. Salt behövs inte eftersom kaprisen gör det jobbet.

Servera

7

Servera spättan direkt på plåten framme vid bordet med champinjonerna som skedas över hela fisken.

Tips!

Dillkokt potatis är ett bra tillbehör. 🙂

Du kanske också gillar