ANNONS
ANNONS
Jättegott!

Torskrygg Florentine med spenat

Gratängen som tillagningsmetod är en verklig skänk från de högre köksmakterna. Det går knappt att hitta ett mer föredömligt sätt att laga mat. Allt i en och samma form där smakerna hjälper varandra till ett krämigt, tillmötesgående och superfint resultat!

Foto: Lennart Weibull

Torskrygg Florentine med spenat

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 4 portioner duchesse
  • 700 g torskrygg
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn


  • Duchesse:
  • 700 g mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 krm riven muskot
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn


  • Citron- och spenatbéchamel:
  • 50 g smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g bladspenat
  • 100 g mascarpone
  • 2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
  • 50 g riven västerbottensost
  • salt och vitpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

2

Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.

3

Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.

4

Värm ugnen till 220 grader.

5

Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.

6

Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.

7

Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.

8

Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.

9

Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig (ta gärna tempen på fisken, sidan 88).

ANNONS

Du är kanske också intresserad av