Tips & Tricks

Den ryska citronen

I Moskva (därav namnet den ryska citronen) lärde vi oss hur man skär en citron så att den inte skvätter i ögonen på bordsgrannarna eller dig själv när du pressar den över maten. Börja med att skära ett vågrätt snitt på mitten av citronen (knivbladet ska ligga vågrätt). Skär sedan ett diagonalt snitt, vänd citronen och gör på samma sätt fast spegelvänt. Lossa delarna från varandra och
“tada”!


Rumstemperatur


Ta fram köttet i god tid så att det har rumstemperatur innan du ska steka det, annars kyler köttet ner stekpannan och det börjar koka istället för att stekas.


När är fisken färdig?

När du tillagar hel fisk ska temperaturen i fiskens kärna ligga på 55°. När du jobbar med fiskfilé räcker det med 48–52°, med undantag för lax som kan ha en kärntemperatur på bara 45–48°. Detta är finlir, men kul information att imponera med. Med en vanlig stektermometer eller en digital kökstermometer mäter du lätt temperaturen och får perfekt lagad fisk.


Hantera avokadon rätt


Om du har en mogen avokado som du inte vill äta direkt ska du lägga den i kylen för då avstannad mognadsprocessen. Har du istället en hård omogen avokado som du vill ska mogna snabbare, så lägger du den i en plastpåse tillsammans med ett äpple eller en banan som avger etylengas och som påskyndar mognaden


Välj den fula champinjonen!

Ta de champinjoner som är lite skrumpna, de har mer smak och innehåller mindre vätska – vilket gör att de smakar bättre. På restaurangskolan fick jag lära mig att tvätta champinjoner i vatten och mjöl. Mjölets jobb var att ta med sig smutsen och jorden till botten av mjölbadet. Det var säkert ett måste när man som på den tiden odlade champinjonerna på hästgödsel!
tina_champinjoner


Rotfrukter är inga vattendjur

tina_rotfrukt_800x946

Om du vill förbereda en måltid genom att skala rotfrukterna i förväg mår de bäst av att inte ligga i vatten i väntan på att användas. Lägg istället de skalade rotfrukterna i en plastpåse i grönsakslådan längst ner i kylen. Undantaget är svartroten som oxiderar och blir mörk väldigt snabbt. Den lägger du i vatten med pressad citron i, då mörknar den inte. Även potatis bör ligga i vatten för att inte mörkna.