ANNONS
Jättegott!

Surdegsbröd

Surdegsbröd

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga betyg än)
Loading...
Portioner: 2 bröd

Ingredienser

  • Surdegsstarter:
  • 35g surdegskultur av råg eller vete
  • 110g  Stenmalet vetemjöl
  • 115g ljummet vatten

  • Deg:
  • 250g surdegstarter
  • 830g Stenmalet vetemjöl special
  • 170g Stenmalet ljust dinkelmjöl
  • 740g ljummet vatten

  • Second Mix:
  • 28g salt
  • 50g vatten

Så här gör du

1

Surdegs-start 23.00 innan bakning nästa dag: Blanda till en tjock pannkaksmet. Låt stå övertäckt i varm rumstemperatur tills du vaknar. Den ska ha bubblat upp ordentligt nästa dag.

2

Deg: Blanda med händerna en lös deg av surdegstartern, mjöl och vatten.

3

Autolys: Låt degen ligga och gå upp i ”autolys” i 40 min (mjölet äter upp vätskan ☺).

4

Second Mix: Tillsätt salt och vatten. Arbeta och dra degen elastisk i degbunken med händerna. Brukar vara ett par 6-7 varv upp och ner. Olja in en plastlåda lätt med matolja i botten och sidorna. Häll över degen i hinken och låt jäsa övertäckt i 35 minuter.

5

Bulka (detta gör degen elastisk och luftig): Dra degen och vik in alla fyra ändarna mot mitten. Upprepa proceduren 5 gånger med 30 minuter mellanrum.

6

Shape och gonatt: Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela degen i 2, forma med lätt hand till 2 runda degar, jäs/låt vila övertäckt på bänken i ca 35min. 

7

Sista shaping: Här kan man ta hjälp av ytterst lite mjöl  på bakbordet. Vik degen och forma till 2 st runda fina degämnen. Lägg upp i mjölade jäskorgar – sätt in i kylen lägg på en ”filt” och säg gonatt.

8

Gomorron & Grädda: Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in 2 bakplåtar 1 för bröden och en för hett vatten/ångeffekt så man får en härlig skorpa.

9

Ta ut och låt bröden stå i rumstemperatur i 40 minuter innan gräddning. Stjälp upp dem på bakplåtspapper och snitta dem med ett rakblad lite konstnärligt ☺.

10

Ta ut en varm plåt och kasa över bröden snabbt, daska in dem i ugnen 10 minuter på högsta värme. Tillsätt cirka 1 dl vatten snabbt på den understa plåten (ånga bildas som ger brödet en extra skjuts uppåt) och stäng luckan.

11

Sänk värmen till 230-225 grader och baka av i ytterligare 35-40 minuter till en frasig brun skorpa (brödet ska ha 96 grader innertemp för oss nördar).

12

Nu kommer det viktiga, låt brödet vila på ett galler efter bakning minst 30-40 min. Vet det är svårt, men annars finns risken att brödet pressas ihop när man skär det varmt!

Du kanske också gillar