En god & julig sötpotatiscreme (eller hummus) med kaffe och kanel.
Sötpotatiscreme med gravad lax på rågkex
Ingredienser
- 2 sötpotatisar
- 1 burk kikärtor
- 4 msk tahinipasta
- 2 msk limejuice
- 2 msk olivolja
- 0,5 dl espressokaffe
- 1,5 tsk spiskummin
- 1 tsk kanel
- salt och svartpeppar ur kvarn
- 20 st Bornholmske rågkex till servering
- 1 ask solrosskott
- GRAVAD LAX:
- 2 bitar salmalax – backloin ca 600-700 g
- 3 msk socker
- 2 msk salt
- 0,5 g saffran
- 1 knippe dill
Så här gör du
Picka sötpotatisen med en gaffel och baka mjuka i mikrovågsugn på full effekt i ca 6-8 minuter beroende på storlek.
Mixa potatisen med kikärtor, limejuice, olivolja och tahini till slät crème. Smaksätt crèmen med kaffe och kryddor.
Hacka dillen fint, blanda med socker ,salt och saffran i en skål.
Gnid in laxen med blandningen och lägg på ett fat, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 45-60 min. Vänd runt laxen då och då under tiden.
Skiva laxen tunt vid servering
Spritsa crèmen på rågkex och lägg på en skiva gravad lax. Smaksätt med salt och peppar och garnera med solrosskott.