Snygg paj från Provence med vitlök och örter
Ingredienser
- Pajdeg som inte behöver förgräddas
- 50 g rumstempererat smör
- 4 dl vetemjöl
- 11⁄2 dl mjölk
- 2 tsk bakpulver
- 1⁄2 tsk salt
- FYLLNING:
- 3 kvisttomater
- 1 liten zucchini
- 1 liten aubergin
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 250 g mascarpone
- 1 knippe valfria färska örter (tex dragon, persilja & basilika)
- smör och olivolja till stekning
- salt och peppar
- ÄGGSTANNING:
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- salt och peppar ur kvarn
Så här gör du
Värm ugnen till 200 grader.
Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen med fingrarna i en bunke. Tryck ut degen i en pajform och ställ åt sidan.
Skölj och skiva zucchini tunt på mandolin och lägg dem i en bunke. Strö över 2 nypor salt så att saltet drar ut lite vätska ur grönsakerna innan vi gräddar pajen.
Skala och skiva vitlök och gul lök tunt. Fräs lök och vitlök ett par minuter i olivolja och smör.
Skiva tomaterna och hacka över örterna.
Varva tomat, grönsakerna och lök i pajskalet och klicka över mascarpone samt örter.
Vispa ihop mjölk och ägg till äggstanningen och smaksätt med salt och peppar. Häll den över grönsakerna och baka i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter tills pajen är gyllenbrun och snyggt gräddad. Voila!