Fisk & skaldjur/ Soppor

Smördegsöverbakad fisksoppa

Coolt, elegant & busenkelt.

Smördegsöverbakad fisksoppa

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1) Snittbetyg: 5,00
Loading...
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 paket smördeg (med smör ☺)
  • 1 knippe dill
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Ca 400 g torskfilé skuren i mindre kuber
  • 1 liten purjolök
  • 2 gula lökar
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 msk smör och olivolja till stekning
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vitt torrt vin
  • 7,5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt – och svartpeppar från kvarn
  • En god aioli till servering

Så här gör du

1

Sätt ugnen till 230° ( vanlig över/undervärme)

2

Skala och finhacka alla lökar, vitlök och selleri fint.

3

Fräs lök och selleri med smör och olivolja i en gryta utan att det tar färg. Hacka även ner dillstjälkarna (spara dillkronorna) och tillsätt dem samt vitt vin.

4

Låt vinet koka in ett par minuter och tillsätt sedan vatten, salt och lagerblad.

5

Låt det småputtra 6-7 minuter medan ni fixar till smördegslocken.

6

Rulla ut smördegen på köksbänken eller en skärbräda. Pensla degen väldigt lätt med lite vatten och plocka över dillvippor på ena halvan av degen. Vik den andra halvan över och tryck till med handen.

7

Kavla samman degen lite så att dillen fastnar ordentligt. Mät ut 2 rundlar på varje deg som passar över serveringsskålarna till soppan.

8

Smaka av soppan med svartpeppar och salt och låt fisken dansa ner i soppan. Ge soppan ett hastigt uppkok och fördela soppan i skålarna till ¾ från kanten.

9

Lägg över smördegslocken och nyp till degen ordentligt runt kanterna. Pensla ytan med äggvispet och strö över havssalt.

10

Sätt in i ugnen och baka ca 12-14 minuter till degen får vacker färg och puffar upp.

11

Ta ut skålarna och servera direkt. Låt gästerna knacka hål i locket och klicka i aioli tills dom skäms.

Du kanske också gillar