Jag vet inte om kakan har något med Småland att göra överhuvudtaget, men den har alltid hetat så. Servera rabarbern till kakan.
Småländsk chokladkaka med hallonbakade rabarber
Ingredienser
- 250 g mörk choklad
- 250 g smör + lite smör till formen
- 4 dl florsocker
- drygt 2 dl vetemjöl
- 4 ägg
- HALLONBAKADE RABARBER:
- 6 rabarberstänger
- 400 g frysta hallon
- 2 dl strösocker
Så här gör du
Värm ugnen till 150°.
Ansa rabarbern och skär den i 10 cm långa stänger. Lägg dem i en ugnsfast form. Häll på hallon och socker och täck med alumi- niumfolie. Baka i ugnen i 20–30 minuter tills rabarbern har mjuknat något – skaka formen lite efter halva tiden. Låt svalna.
Öka värmen i ugnen till 180°.
Smält choklad, smör och florsocker i en skål i ett vattenbad i en kastrull. Ta skålen från värmen. Sikta ner mjölet och vispa i äggen. Häll upp i en smord springform och baka i 18–20 minuter eller i 6–8 minuter om du använder portionsformar.
Skär rabarbern som du vill ha den och garnera en stor eller flera små kakor.