Husmanskost/ Söta saker

Skånsk äpplekaka

En klassisk go skånsk äpplekaka.  Servera med grädde eller lite vaniljglass.

Skånsk äpplekaka

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1) Snittbetyg: 5,00
Loading...
Portioner: 4

Ingredienser

  • 250 g kavring
  • 200 g ströbröd
  • 250 g smör
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 msk strösocker eller farinsocker
  • 1 kg äpple 
(gärna Aroma eller Belle de Boskop)
  • 0,5 dl strösocker

  • saft från 0,5 citron
  • 0,5 dl vatten

Så här gör du

1

Mixa kavringen till smulor och blanda med ströbrödet. Värm upp en stekpanna och bryn smöret gyllenbrunt. Stek brödet ett par minuter i smöret och smaksätt med kryddorna.

2

Skala, kärna ur äpplena och skär dem i grova bitar. Lägg äpplena i en kastrull med socker, vatten och citronjuice. Koka mjukt till en tät kompott.

3

Sätt ugnen på 175°

4

Varva det stekta brödet med äppelkompotten i en form och avsluta med lite socker på toppen. Baka i ugn 175° i cirka 30-35 minuter.

Du kanske också gillar