En klassisk skånsk äppelkaka som funkar lika bra till fikan i bersån eller som lyxig söndagsefterrätt.
Foto: Lennart Weibull
Skånsk äppelkaka
Ingredienser
- 1 liten kavring, 500 g
- 150 g smör
- ½ msk malen ingefära
- ½ msk malen kanel
- ½ msk malen anis
- ½ msk malen kardemumma
- 2 dl strösocker
- ÄPPELPURÉ
- 10 äpplen, gärna Belle de Boskoop, ca 1 ½ kg
- 2 dl strösocker
- rivet skal och saft från 1 citron
- 1 dl vatten
Så här gör du
Värm ugnen till 175 grader.
Skär bort kanterna på brödet och dela det i bitar. Kör till fina smulor i matberedare eller riv grovt på rivjärn.
Smält smöret i en stekpanna och stek brödsmulor och kryddor i 5–6 minuter, tills brödet är torrt och rostat. Tillsätt sockret på slutet och stek i ett par minuter till utan att sockret blir bränt.
Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med socker, citronskal, citronsaft och vatten. Koka upp under lock och sjud sedan på medelvärme tills äpplena mjuknar. Mosa dem med en gaffel till en grov puré.
Smöra en pajform, lägg hälften av brödsmulorna i botten och tryck till dem lätt. Fyll på med äppelpuré och täck med resten av smulorna.
Grädda i ugnen i 15–20 minuter. Servera med vaniljsås