ANNONS
Jättegott!/ Jul & Vinter

Semlor med rostad mandel och slövispad grädde

Semlor med rostad mandel och slövispad grädde

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga betyg än)
Loading...
Portioner: ca 30 st

Ingredienser

  • 50 g röd jäst
  • 5 dl fet mjölk, 3%
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk mortlad kardemumma
  • 800 g vetemjöl
  • 175 g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • 200 g skållad och rostad mandel
  • 200 g socker
  • Slövispad grädde
  • Siktat florsocker

Så här gör du

1

LAGA BULLAR: Sätt ugnen till 230°. Smula jästen i en matberedare och tillsätt rumstempererad mjölk , socker kardemumma och salt.

2

Ta i hälften av mjölet och kör till en smidig deg. Mata i smöret i klickar och tillsätt sen resterande mjöl och ägget. Kör till en smidig deg (ca 4-5 minuter på medelhastighet).

3

Låt degen jäsa under duk i 45 minuter. Vält ut degen lätt med händerna på ett bakbord och dela upp degen i 2 längder, och sedan i 40 grams små bitar.

4

Rulla till släta bullar och låt jäsa upp igen i ca 15-20 minuter på en klädd bakplåt.

5

Sätt in de jästa bullarna i ugnen och sänk värmen till 220°. Baka av i ugnen 7-8 minuter.

6

Ta ut och låt bullarna svalna på galler.

7

ROSTAD MANDELFYLLNING: Mixa mandel och socker till en massa i en stark matberedare tills sockret löst sig och man börjar se att massan släpper lite av oljan från mandeln. Tillsätt hett vatten i små mängder och mixa igen till en lös spritsbar krämig massa. Skeda upp fyllningen i en spritspåse.

8

Klipp upp en trekant i bullarna och fyll med mandekräm i hålet. Toppa med grädde och sist ”locket”. Pudra över lite florsocker och njuut ☺

Du kanske också gillar