Årets sista månader bjuder på många tillfällen att umgås. Bjud vänner och familj på brunch och servera juliga scones med kardemumma och lemon curd.
Scones med kardemumma & lemon curd
Ingredienser
- 100 g mjukt smör
- 8 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 5 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 4 dl mjölk eller naturell yoghurt
- 1 msk strösocker
- 1 tsk malen kardemumma
- LEMONCURD:
- 1 1⁄2 dl färskpressad citronjuice
- finrivet skal från 3 citroner
- 1 1⁄2 dl strösocker
- 6 äggulor
- 75 g mjukt smör
Så här gör du
Värm ugnen till 225°.
Vispa samman pressad citron, citronskal, socker och äggulor i en kastrull och låt koka upp försiktigt under ständig och bestämd vispning. Låt sedan sjuda försiktigt i ett par minuter tills man ser att smeten tjocknar.
Ta kastrullen från värmen och montera ner det mjuka smöret i små klickar tills smeten har blandat sig och är slät och len. Låt svalna i kylen.
Blanda alla sconesingredienser och kör till en lös deg , gärna i degblandare.
Klicka ut sex degbitar på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med mjölad hand. Gör ett kryss i varje bit med en vass kniv.
Grädda sconesen i ugnen cirka 15 minuter, tills de blivit gyllenbruna.
Servera nygräddade varma scones med citroncurd och en klick naturell mascarponeost.