Såser & dressingar

Rödvinssås

Välj ett gott, fruktigt vin och låt såsen reducera.

Rödvinssås

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1) Snittbetyg: 5,00
Loading...
Portioner: 4

Ingredienser

  • 3 schalottenlökar
  • 0,5 vitlök delad på mitten
  • 1 liten palsternacka
  • 3 kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 10 krossade vitpepparkorn
  • 1 msk tomatpuré
  • 60 cl rött vin
  • 1 lit kalvbuljong
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Vitpeppar från kvarn

Så här gör du

1

Skala och skiva schalottenlöken. Skala och tärna ner palsternacka.

2

Sautera lök, vitlök och palsternacka med olivolja på medelhög värme i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt kryddor, tomatpuré och låt det fräsa i 1-2 minuter. Tillsätt vin och låt koka ner ”reducera” till cirka 2/3 delar återstår.

3

Tillsätt buljong och låt det reducera ner till hälften (ca 4-5 dl återstår).

4

Sila av såsen igenom en fin nätsil och koka upp såsen igen. Red av såsen med lite maizena utrört i vatten och låt småkoka 2-3 minuter. Blanka av såsen genom att tillsätta smöret i små klickar under vispning. Smaksätt med salt och eventuellt med extra vitpeppar.

Du kanske också gillar