Kategori:

Jättegott!

Jättegott!

Grillade äpplen och halloumi med russin

Sötman från äpplena tillsammans med den salta halloumin är bara så makalöst rätt. Det är jättegott att blanda äpplena med en god fetaost också, men släng inte den på grillen bara! Servera gärna äpplena som tillbehör till en skål med räkor. Foto Charlie Drevstam…

Läs mer...

Jättegott!

Grillad makrill i tomatsås

Servera den grillade makrillen och tomatsåsen på gott knäckebröd. Eller med lite nykokt pasta – och så lite nyriven parmesanost på det. Det blir också väldigt gott! Foto: Charlie Drevstam…

Läs mer...

Jättegott!

Grillad hummer med dill och citronsmör

Hummer i all ära, men här är det smöret du ska koncentrera dig på. Supergott till alla typer av skaldjur eller bre lite av smöret på en rostad macka. Hummern är en dyr råvara, så ta extra väl hand om den så att resultatet inte blir vare sig segt eller bränt. Foto: Charlie Drevstam…

Läs mer...

Jättegott!

Indisk lammgryta med chorizo

Curry, spiskummin och kanel är jättegoda kryddor till lamm. Låt allt få koka länge tills tomatsåsen är härligt djupröd i färgen. Om du vill kan du se hela receptet som ett slags rårecept. Ta då bort alla kryddor i receptet och tänk till lite över vad du själv gillar. Kanske hittar du en alldeles strålande kryddkombination!…

Läs mer...

Jättegott!/ Vardagsfavoriter/ Vegetariskt

Tacobröd och tacosås

Kanske lite överkurs men det är roligt att baka eget tacobröd till fredagsmyset. Brödet blir fluffigt och inte så kompakt som köpebrödet. Var noga med kryddningen av tacosåsen så att du får fram den rätta smaken. Vill du ha mer hetta är det bara att ta i lite mer cayennepeppar. Gör gärna en stor sats, den håller sig i 10–14 dagar i kylen och blir bara bättre om den får…

Läs mer...

Jättegott!/ Jul & Vinter

Kryddig Ramlösasill

Den här sillen gjorde jag till ett jobb för Ikea för några år sedan. Jag har nog aldrig tidigare fått så många mejl där folk har bett om receptet. Men något recept hade jag inte förrän nu… Ikeareceptet var räknat på sill i tonvis och inget för ett vanligt hushåll. Jag gör alltid Ramlösasillen hemma till jul och tar med den till stugan över nyår. Den blir bara godare och godare.…

Läs mer...

Jättegott!

Ossobuco på fläsklägg med gremolata

Detta recept är en fuskvariant av italiensk ossobuco som ju egentligen ska göras med kalvlägg. Jag fräser dessutom gremolatan, vilket gör att den blir mindre stickig från vitlök och citronskal, och det gör faktiskt underverk. Harmoni helt enkelt!…

Läs mer...

Jättegott!

Fransk kycklinggryta med polentastekt potatis

Ett recept som passar alla och har du väl lagat det en gång är du fast! Det är lite restaurangmat över den här rätten där ingen krydda egentligen dominerar utan allt förenas i en enda smak. En annan gång kan du göra grytan med fläskfilé eller färsk lax. Återigen, gör som du vill bara du håller dig till grunden. Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min…

Läs mer...

Jättegott!

Kungsflundra fish ’n’ chips med remouladsås

På Cirkus Maximum i Östhammar stod jag en gång och lagade mat med rund mage (sonen var på väg) tillsammans med journalisten Pelle Westman. Det jag lagade var fish and chips som jag serverade i papper precis som man ska göra. Den här superengelska rätten är lite som vår räkmacka… Oj, vad god den kan bli, men oj, vad misshandlad den också kan bli. Har du bara rätt handlag och…

Läs mer...