Tillbehör

Ostpaj med kummin

Se receptet som ren och skär pajinspiration! För mig får du gärna fylla din paj med andra grejer än dem jag föreslår.

Foto: Lennart Weibull

Ostpaj med kummin

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga betyg än)
Loading...
Portioner: 4

Ingredienser

  • Pajdeg som ska förgräddas:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1–2 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt

  • Fyllning:
  • 200 g lagrad hårdost, t ex prästost
  • 2 tsk hel kummin
  • 4 ägg
  • 250 g kesella
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Så här gör du

1

Värm ugnen till 225 grader.

2

Kör mjöl och smör till pajskalet i matberedare till en smulig massa (det går bra att blanda degen för hand också). Tillätt vatten och salt och blanda snabbt till en smidig deg.

3

Tryck ut degen i en pajform med händerna och förgrädda tills den har fått fin färg, det tar cirka 10 minuter.

4

Riv osten till fyllningen och lägg den i en bunke. Stöt kumminfröna en eller ett par gånger i en mortel (eller lägg en handduk över fröna och slå till dem med något hårt).

5

Vispa ihop ägg, kesella och grädde och blanda sedan med osten. Smaksätt med salt och cayennepeppar.

6

Sänk värmen i ugnen till 200 grader.

7

Fyll pajskalet med ostmassan och ställ formen längst ner i ugnen. Grädda pajen i 45 minuter. Lägg lite folie över om den börjar få för mycket färg.

Du kanske också gillar