Supermat! Blanda i en smoothie eller gör en makalöst god nässelsoppa.
Nässelsoppa med pocherat ägg
Ingredienser
- 2 liter späda nässlor
- 1 dl plockad kruspersilja
- 1 persiljerot
- 3 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- olivolja och smör till stekning
- 3 dl vatten eller grönsaksbuljong
- 3 dl gräddmjölk
- salt, vitpeppar och riven muskot
- 4 ägg
- 1,5 liter vatten
- 2 msk ättika 12 %
- 0,5 msk salt
Så här gör du
Skölj nässlorna och förväll dem snabbt i kokande vatten och kyl ner. Krama ur vattnet ur nässlorna.
Skala och skär ner persiljerot och löken i mindre bitar.
Fräs persiljerot, lök och vitlök med lite olivolja och en klick smör. Tillsätt grönsaksbuljong och gräddmjölken och låt koka tills grönsakerna är mjuka.
Mixa soppgrunden med nässlor och persilja till en slät soppa och smaksätt med salt, peppar och lite riven muskot.
Servera med pocherade ägg: Knäck försiktigt ett ägg i varje kopp. Koka upp vatten, salt och ättika i en kastrull. Drag av från spisen och vispa runt i vattnet till en virvel. Det hjälper ägget att bli snyggt och vitan lägger sig vackert runt gulan. Häll försiktigt ner i äggen mot kanten av kastrullen. Låt äggen dra 2,5 -3 min i sjudande vattnet. Lyft upp äggen med en hålslev och låt äggen mellanlanda på en handduk eller hushållspapper innan servering.