Kryddorna sätter smaken och oljan gör morotskakan riktigt saftig. Gör precis som det står i receptet och jag lovar att det blir jättegott!
Morotskaka med kardemumma och valnötter
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 1⁄2 dl strösocker
- 1 1⁄2 dl grovt hackade valnötter 1⁄2 tsk salt
- 1 1⁄2 tsk malen kardemumma
- 1 msk malen kanel
- 4 dl vetemjöl
- 1 1⁄2 tsk bikarbonat
- 1 1⁄2 tsk bakpulver
- 4 dl fint rivna morötter
- 2 1⁄2 dl neutral olja
- smör till formen
- TOPPING:
- 2 dl florsocker
- 200 g smält och avsvalnat smör 200 g philadelphiaost
- 3 tsk vaniljsocker
- rivet skal och saft från 1 citron
- TILL GARNERING:
- 10 små späda morötter
- 1 dl apelsinjuice
- 3 passionsfrukter, delade och urskrapade 2 msk strösocker
Så här gör du
Värm ugnen till 200°.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt valnötter, salt, kardemumma, kanel och mjölet blandat med bikarbonat och bakpulver. Vispa ihop alltsammans. Blanda i morötterna och oljan.
Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Baka kakan i ugnen i 30–40 minuter tills den släpper från kanten. Kontrollera att den är färdig genom att sticka i den med en provsticka eller en kniv. Låt kakan svalna.
Vispa ihop florsockret, det smälta smöret och philadelphiaosten till en kräm. Tillsätt vaniljsockret och skalet och saften från cit- ronen. Vispa ytterligare och fördela sedan krämen på kakan. Låt krämen sätta sig lite innan servering.
Koka morötterna i en lag av apelsinjuice, passionsfrukt och socker i en kastrull tills de är lagom mjuka, det tar 4–5 minuter på medelvärme. Låt svalna.
Garnera med morötterna och passionsfrukten.