Fågel/ Husmanskost

Mårten-tupp

Snart dags för gåsagille, men i år väljer jag hel tupp istället.

Mårten-tupp

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1) Snittbetyg: 5,00
Loading...
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1 hel gödtupp på drygt 2 kg
  • 2 äpple
  • 150 g katrinplommon
  • 0,5 citron
  • 5 cm ingefära
  • 100 g smör
  • 3–4 msk olivolja till pensling
  • 1 gul lök
  • 2 lätt krossade vitlöksklyftor

Så här gör du

1

Smält smöret med vitlöksklyftorna och låt svalna tills det tjocknar.

2

Salta och peppra fågeln ordentligt, på både in- och utsidan. Skär ner äpple i bitar och fyll tuppen med äpplebitar, katrinplommon, krossad ingefära och citronhalvan.

3

Bind ihop benen på fågeln med steksnöre så fyllningen inte trillar ut.

4

Placera fågeln på en långpanna och pensla den med smöret. Häll i vatten (ca 0,5 liter) i långpannan som en start till en god steksky.

5

Ställ in i kall ugn och sätt värmen på 200°. Efter 30 minuter så sänker du värmen till 160°. Stek fågeln ytterligare ca 45 minuter. Innertemperatur på lårköttet bör vara 75-78° då den är klar.

6

Ös gärna tuppen då och då med stekskyn som bildas så att skinnet blir vackert gyllenbrunt och frasigt.

7

Ta ut och låt vila 2-3 minuter innan du skär upp till servering.

Tips!

Beurre manié, lika delar mjukt smör och mjöl, kan användas för att få såsen lagom tjock. Klicka ner lite i taget av massan, ca 1-2 msk, tills du fått rätt konsistens. Man kan bryna mjölet lätt först i en panna och sen tillsätta mjölet. Då kallas det Beurre Roux och passar bäst i mörka skysåser.

Du kanske också gillar