Jul & Vinter/ Söta saker

Lussebullar

Lussebullar

Skriv ut recept
Portioner: ca 20 st

Ingredienser

  • 1 paket jäst ,50 g
  • 5 dl fet mjölk, 3%
  • 2 dl socker
  • 2 paket saffran, 1 g
  • 0,5 dl sprit , typ Rom eller Brandy
  • 800 g vetemjöl
  • 175 g rumstempererat smör
  • 1 ägg

  • FYLLNING:
  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du

1

Sätt ugnen på 230°

2

Blanda socker med saffran och alkohol , rör om tills saffran och sockret löst ut sig i spriten.

3

Smula jästen i en matberedare och tillsätt ljummen mjölk och salt.

4

Ta i saffransblandningen och hälften av mjölet och kör till en deg , mata i smöret i klickar och tillsätt sen resterande mjöl. Kör till en smidig deg ett par minuter på medelhastighet.

5

låt degen jäsa under duk i 45 minuter, ”slå” ner degen lätt med händerna och låt den jäsa upp igen i ca 20 minuter till.

6

Blanda ingredienserna till fyllningen.

7

Dela upp degen i 2 längder och knåda ut små bullar som väger 45-50 g styck , lägg upp i bullformar och tryck ett hål med tummen i mitten, klicka ut små kulor av fyllning i hålen.

8

Fördela på 2 ugnsplåtar och låt bullarna jäsa till 20-25 minuter, baka av i ugnen 8 minuter .