Ljummen lax med grapefruktsallad och dill
Ingredienser
- 400 g färsk laxfilè
- 2 schalottenlökar
- 2 blodgrape
- 1 lime
- 1 dl olivolja
- 1 msk lönnsirap
- 1 knippe dill (20 g)
- En nypa havssalt och vitpeppar ur kvarn till smaksättning
Så här gör du
Sätt ugnen på 100 grader.
Skala och finhacka lökarna och finriv skalet från limen.
Skala och skär hinnfria klyftor av grapefrukten, pressa ur saften från lime och det som blir kvar av grapefrukten i en skål.
Tillsätt schalottenlök, olivolja och lönnsirap, smaksätt med salt och vitpeppar. Vänd ner grapefruktklyftorna i dressingen och blanda runt försiktigt.
Ringla lite olivolja på ett ugnsfast större porslinsfat och sätt in i ugnen 4-5 minuter innan servering.
Skiva laxen så tunt som möjligt och fördela skivorna det varma fatet. Salta och peppra. Fördela grapefruktsalladen och
marinaden över laxen på fatet och avsluta med plockad dill vid servering.
Tips!
Tips! Värmen från fatet och citrusjuicen gör så att den tunt skivade laxen blir lite lätt tillagad och inte känns så rå som t.ex. sushi eller sashimi. Vill man, kan man låta laxen åka in några minuter i ugnen på fatet innan man dekorerar med grapesalladen.