Fisk & skaldjur

Lax med bönsallad och varm hummus

Foto: Lennart Weibull

Lax med bönsallad och varm hummus

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga betyg än)
Loading...
Portioner: 4

Ingredienser

  • 700 g laxfilé med skinn
  • 25 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • salt och vitpeppar ur kvarn

  • Bönsallad
  • 500 g blandade bönor, t ex haricots verts, vaxbönor,
  • brytbönor
  • 3–4 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • rivet skal och saft från 1 lime

  • Hummus
  • 200 g kokta kikärter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 3 msk pressad citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tahini
  • 0,5 tsk salt

Så här gör du

1

Blanchera bönorna i lättsaltat vatten. Kyl av dem i iskallt vatten och låt dem sedan rinna av i ett durkslag. Blanda bönorna med olivolja, lök, limeskal och saft. Smaksätt med salt och vitpeppar.

2

Låt kikärterna rinna av. Skala vitlök och ingefära. Skiva vitlöken och riv ingefäran.

3

Mixa kikärter, vitlök, citronsaft, olivolja och tahini till en tjock sås. Smaksätt med ingefära och salt. Värm försiktigt i en kastrull och håll ljummen till servering.

4

Dela laxen i fyra portionsbitar och salta och peppra.

5

Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek laxen på hög värme med skinnsidan nedåt. Ha lite is i magen och stek den bara på skinnsidan. När den har fått en ordentlig yta, sänk värmen lite och låt den vila i stekpannan tills den känns klar på ytan.

Du kanske också gillar