Lammstek med örter

12K
Servera gärna tillsammans med potatistortilla.

Foto: Lennart Weibull

Lammstek med örter

Portioner 4

Ingredienser

  • 1 hel lammstek med ben, 2–2,5 kg 2–2,5 kg
  • 1 stort knippe färska örter t ex timjan, dragon, salvia och mynta
  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 2-3 dl vatten eller vitt vin
  • 2 gula lökar
  • 2 citroner
  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Putsa köttet och skär några snitt i fettkappan med en vass kniv.
  • Hacka örterna grovt och mortla dem till en grov pasta tillsammans med vitlök och lite olivolja.
  • Gnid in köttet ordentligt runtom med pastan, salt och peppar. Det ska täckas helt och hållet.
  • Lägg steken i en ugnsform eller långpanna.
  • Skala och klyfta löken och dela citronerna på mitten i två halvor.
  • Häll vatten eller vin i formen och lägg lök och citronhalvor runt steken. Ställ in köttet i mitten av ugnen och stek i 20–25 minuter, tills det har fått färg.
  • Sänk ugnstemperaturen till 125 grader och låt steka till en innertemperatur på 62–65 grader. Ös steken med stekskyn några gånger under tiden. Låt köttet vila i 5–10 minuter innan det skärs upp, trancheras.
Måltid: Huvudrätt
Kök: Internationellt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB