Grytor/ Kött

Lammgryta med valnötter, dadlar och örtig couscous

Jag älskar frukt och nötter i maten men skippar gärna banan på pizzan. Där går liksom gränsen…

Foto: Charlie Drevstam

Lammgryta med valnötter, dadlar och örtig couscous

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga betyg än)
Loading...
Portioner: 4

Ingredienser

  • ca 800 g urbenad lammbog
  • 1 hel vitlök
  • 1 liten rotselleri
  • 1 aubergine
  • 2 gula lökar
  • olivolja och smör till stekning
  • 0,5 dl tikka masala eller garam masala (kryddpasta)
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rostade valnötter
  • 12 strimlade färska dadlar
  • ÖRTIG COUSCOUS:
  • 1 skivad schalottenlök
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 knippe koriander
  • 30 g rucola
  • 250 g couscous
  • saften från 0,5 citron
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Skär lammbogen i grytbitar, cirka 3 × 3 cm. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och skär rotsellerin i klyftor. Skär även auberginen i klyftor. Skala och hacka den gula löken grovt.

2

Bryn grytbitarna med vitlök, lök och kryddor i omgångar i olivolja och smör i en panna. Lägg över i en gryta efterhand. Häll krossade tomater och vatten i grytan och låt det hela koka upp.

3

Lägg i selleri och aubergine och låt sjuda under lock i cirka 50 minuter tills köttet är mört.

Örtig Couscous

4

Hacka lök, persilja, koriander och rucola fint i matberedare. Häll ner couscousen och »pulsa« maskinen två gånger. Couscousen ska inte gå sönder.

5

Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull. Slå vattnet över couscousen i matberedaren och låt dra i ett par minuter.

6

Fluffa upp couscousen med en gaffel och smaksätt med pressad citron, salt och peppar.

Servering

7

Rör ner de rostade valnötterna och dadlarna i grytan och servera med den örtiga couscousen.

Du kanske också gillar