Husmanskost/ Kött

Kålpudding

Hemligheten bakom en god kålpudding är att tillsätta lite öl och sirap. Servera med kokt potatis och krösamos.

Kålpudding

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1) Snittbetyg: 5,00
Loading...
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1,2 kg vitkål (1 litet kålhuvud)
  • Smör och rapsolja till stekning
  • 600 g fläskfärs
  • 1 gul lök
  • 1 skiva vitt bröd (30 g)
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk senap
  • 1 tsk salt + vitpeppar från kvarn
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl ljus lager öl
  • SÅS:
  • 2 -3 dl Sky/buljong från kålpuddingen
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Så här gör du

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Skär ner kålen i grova bitar, bryn kålen i lite smör och rapsolja.

3

Smaksätt med salt och vitpeppar.

4

Finhacka löken, blanda färsen med lök, vitt bröd, ägg, mjölk, till en smet och smaksätt med senap, salt och vitpeppar.

5

Varva färsen och kålen i en smord ugnsform och täck med den brynta vitkålen. Ringla över sirap och öl och klicka över lite smör på toppen. Baka av i ugn cirka 35-40 min. Täck formen med alufolie de sista 10 minuterna om det blir för mycket färg på ytan.

6

Sila ner skyn/buljongen från kålpuddingen i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Låt koka ihop ett par minuter och red eventuellt av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaksätt med vinäger, salt och vitpeppar.

7

Servera med kokt potatis och rårörda lingon eller krösamos.

Tips!

Blanka av såsen med en kula messmör. Servera med kokt potatis och krösamos eller rårörda lingon.

Du kanske också gillar