Hemligheten bakom en god kålpudding är att tillsätta lite öl och sirap. Servera med kokt potatis och krösamos.
Kålpudding
Ingredienser
- 1,2 kg vitkål (1 litet kålhuvud)
- Smör och rapsolja till stekning
- 600 g fläskfärs
- 1 gul lök
- 1 skiva vitt bröd (30 g)
- 1 ägg
- 1,5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 msk senap
- 1 tsk salt + vitpeppar från kvarn
- 0,5 dl ljus sirap
- 1,5 dl ljus lager öl
- SÅS:
- 2 -3 dl Sky/buljong från kålpuddingen
- 1,5 dl grädde
- 1 tsk äppelcidervinäger
- Salt och vitpeppar från kvarn
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär ner kålen i grova bitar, bryn kålen i lite smör och rapsolja.
Smaksätt med salt och vitpeppar.
Finhacka löken, blanda färsen med lök, vitt bröd, ägg, mjölk, till en smet och smaksätt med senap, salt och vitpeppar.
Varva färsen och kålen i en smord ugnsform och täck med den brynta vitkålen. Ringla över sirap och öl och klicka över lite smör på toppen. Baka av i ugn cirka 35-40 min. Täck formen med alufolie de sista 10 minuterna om det blir för mycket färg på ytan.
Sila ner skyn/buljongen från kålpuddingen i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Låt koka ihop ett par minuter och red eventuellt av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaksätt med vinäger, salt och vitpeppar.
Servera med kokt potatis och rårörda lingon eller krösamos.
Tips!
Blanka av såsen med en kula messmör. Servera med kokt potatis och krösamos eller rårörda lingon.