Vardagsfavoriter

Kålpudding

Kålpudding

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 900 gr vitkål ( typ 0,5 kålhuvud)
  • 3–4 msk mörk sirap
  • 1 msk ättika 24 %
  • Smör och rapsolja till stekning
  • 600 g mager fläskfärs
  • 1 gul lök
  • 2 dl kokt ris
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk worcestershiresås
  • 1 msk messmör till sås
  • Salt och vitpeppar från kvarn

  • SÅS:
  • Skyn/buljongen från kålpuddingen
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk citronsaft
  • Maizena till redning
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Så här gör du

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Skär ner kålen i grova bitar, bryn kålen i lite smör och rapsolja. Smaksätt med sirap, ättika, salt och vitpeppar.

3

Finhacka löken, blanda färsen med lök, ris, ägg, mjölk, till en smet och smaksätt med worcestershiresås salt och vitpeppar.

4

Fördela färsen i botten på en smord ugnsform och täck med den brynta vitkålen. Klicka över lite smör på toppen och baka av i ugn cirka 40–45 min. Täck formen med alufolie de sista 10 minuterna om det behövs.

5

Sila ner skyn/buljongen från kålpuddingen i en kastrull. Tillsätt grädden och koka upp. Låt koka ihop ett par minuter och red eventuellt av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaksätt med citronsaft, salt och vitpeppar.

Övrigt

Tips – blanka av såsen med en kula messmör. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.