Curry, spiskummin och kanel är jättegoda kryddor till lamm. Låt allt få koka länge tills tomatsåsen är härligt djupröd i färgen. Om du vill kan du se hela receptet som ett slags rårecept. Ta då bort alla kryddor i receptet och tänk till lite över vad du själv gillar. Kanske hittar du en alldeles strålande kryddkombination!
Indisk lammgryta med chorizo
Ingredienser
- 800 g urbenad lammbog
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 1 hel vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 1 knippe timjan
- 2 tsk salt
- 5 dl vatten
- 2 burkar hela tomater (à 400 g)
- 3 schalottenlökar
- 200 g varmrökt sidfläsk
- 5 små chorizokorvar
- saften från ½ citron
- vit- eller svartpeppar ur kvarn
- KRYDDBLANDNING:
- 1 msk curry
- ½ msk spiskummin
- ½ msk kanel
Så här gör du
Skär köttet i 5 × 5 cm stora grytbitar.
Skala morötter och palsternackor och dela dem i stora bitar. Dela vitlöken på mitten.
Bryn lammbitarna i olja i en rymlig gryta tillsammans med tomatpuré, vitlök, timjan, salt och kryddblandning. Tillsätt vatten och hela tomater med spad och låt allt koka upp. Skumma bort det som lägger sig på ytan.
Skala och skiva schalottenlökarna och lägg i rotfrukter, sidfläsk och schalottenlök. Låt köttet sjuda i 1–1 ½ timme tills det blir mjukt och mört.
Skär chorizon i grova skivor och tillsätt den, låt grytan få ett uppkok och smaksätt med peppar och pressad citron.
Servera med tacobröd och en klick rysk yoghurt.