fbpx
Fisk & skaldjur/ Jul & Vinter

Gravad strömming med rostad vitpeppar och vitlök

Gravad strömming med rostad vitpeppar och vitlök

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga betyg än)
Loading...
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1 kg dragen strömmingsfilé ( kinnet borttaget)
  • 1,25 liter vatten
  • 1,75 dl ättika, 12 %
  • 1,5 msk salt
  • 10 rostade vitlöksklyftor
  • 2,5 dl majonnäs
  • 2 dl vispad creme fraiche
  • Rostad och mortlad vitpeppar efter smak ( ca 2 tsk )
  • Rivet skal och juice från 1/2 citron
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • Salt till smaksättning

Så här gör du

1

Blanda ättikslagen och blanda ner sillen, rör om och låt stå täckt i kylen 1 dygn.

2

Sätt ugnen på 200 grader och packa in vitlöken i lite aluminiumfolie och låt rosta i cirka 15-20 minuter, eller skala vitlöksklyftorna och rosta dem gyllenbruna med lite rapsolja i en stekpanna tills de mjuknar.

3

Mosa den rostade vitlöken med en sked eller en matkniv.

4

Rosta hela vitpepparkorn i en torr stekpanna tills pepparn ”knäpper” och doftar gott.

5

Blanda majonnäs med crème fraiche och smaksätt med vitpeppar, vitlök och citron.

6

Häll av sillen i ett durkslag, låt den sen mellanlanda på lite hushållspapper.

7

Skär sillen i bitar på snedden och vänd ner den i såsen, tillsätt hackad persilja och avsluta med att smaka upp sillen med lite salt.

8

Låt stå och dra i kylen minst 1 dygn före servering.

Du kanske också gillar