Fransk kycklinggryta med polentastekt potatis

24K
TIPS!
En annan gång kan du göra grytan med fläskfilé eller färsk lax.

Ett recept som passar alla och har du väl lagat det en gång är du fast! Det är lite restaurangmat över den här rätten där ingen krydda egentligen dominerar utan allt förenas i en enda smak. En annan gång kan du göra grytan med fläskfilé eller färsk lax. Återigen, gör som du vill bara du håller dig till grunden.

Fransk kycklinggryta med polentastekt potatis

Portioner 4

Ingredienser

  • 500 g urbenade kycklinglår, delade
  • 200 g små pärllökar
  • smör och olja till stekning
  • 1 krm torkad timjan
  • 2 krm torkad dragon
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 dl öl
  • 3 dl vispgrädde
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 2-3 kvistar hackad färsk dragon till garnering

Polentastekt potatis

  • 1 kg potatis Amandine eller annan fast sort
  • 1 dl grov polenta
  • 3 msk olivolja
  • 2-3 nypor havssalt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Instruktioner

  • Salta och peppra kycklingdelarna. Bryn sedan kyckling och lök i lite smör och olja i en stekpanna. Tillsätt kryddor och senap. Häll i öl och låt det koka upp. Blanda i grädden och låt grytan småputtra i cirka 15 minuter, tills såsen har kokat ner och är krämig.
  • Värm ugnen till 220°.
  • Koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Häll sedan upp potatisen i en ugnsfast form och tillsätt polenta och olivolja, skaka om alltsammans så att potatisen »paneras« med polenta. Salta och peppra. Ugnsstek potatisen i ytterligare 25–30 minuter tills den blir gyllenbrun och krispig.
  • Servera grytan garnerad med lite hackad färsk dragon och med den polentastekta potatisen till.
Måltid: Gryta, Huvudrätt
Like
Close
© Copyright Tina Nordström AB