Jättegott!/ Jul & Vinter

Fleskesteg

Fleskesteg

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1,5-2 kg fläskstek med svål
  • 2 msk salt
  • 3-4 kanelstänger
  • Vatten

Så här gör du

1

Sätt ugnen på 140°C.

2

Snitta/rista svålen och en bit igenom ner i fettkappan. Tryck in (späcka) med kanelstänger i köttet på varje sida och gnid in köttet (framförallt svålen) med generöst av salt så att det tränger ner i skårorna .

3

Lägg köttet med svålen neråt i en ugnsform. Häll på vatten så det täcker svålen helt i botten. Ställ in i ugnen 30-35 minuter tills svålen känns mjuk.

4

Ta ut steken och vänd på den så svålen ligger uppåt i en ugnsform.

5

Ställ in steken mitt i ugnen och höj till 175 grader. Stick in en köttermometer och stek tills innertemperaturen är 65 grader eller i ca 50-60 minuter. Häll på lite vatten under stekningen om det behövs så att det inte kokar torrt i formen.

6

När steken är klar, häll av fettet och stekskyn ur formen och spara till sås om man vill ha det.

7

Höj ugnen till Grill 250 grader och låt svålen ”puffa upp” och bli knaprig. Här får man vrida och passa köttet i ugnen så det blir jämnt stekt i svålen. Det tar ca 5-6 minuter. Var försiktigt så det inte bränns. Man kan nästan se hur svålen puffar upp när man tittar in i ugnen. Detta är inte en tid då man går och duschar eller gör något annat. Det kräver full koncentration för att bli perfekt !