Tips! Frys in din flädersaft för att ha till drinkarna i höst. Vill du inte vänta så håller saften cirka 4 veckor i kyl.
Flädersaft
Ingredienser
- 50 fläderblomklasar, rensade från blad och sköljda
- 5 små citroner,
- 1,75 kilo strösocker
- 250 g ljust muscovadosocker
- 2 liter vatten
- 50 g citronsyra
Så här gör du
Koka upp vatten och socker i en stor kastrull.
Lägg fläderblommorna i en rostfri bunke stor nog att hålla all vätska.
Tvätta citronerna och skär dem i skivor. Lägg dem tillsammans med fläderblommorna. Tillsätt citronsyran i den heta sockerlagen och rör om. Häll lagen i bunken med blommorna. Låt svalna något och täck över med lock eller plastfolie. Låt saften stå och dra i minst 1 dygn i kyl, men gärna i 3-4 dygn så blir den mer koncentrerad.
Sila av saften i en saftduk låt den självrinna tills det inte droppar mer.
Häll upp saften i rena glasflasko /glasburkar eller frys in för att ha till drinkarna i höst.