Portugisisk fisksoppa med som serveras med en familjefavoriten – vispad grädde smaksatt med sherry! Från Tina i Fjällen.
Fisksoppa ” Bacalao” med sherrygrädde
Ingredienser
- 800 g blandad fisk i grytbitar (300 g klippfisk, 400 g hälleflundra , 200 gr pillade räkor)
- 3 schalottenlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 fänkål
- 3 kvisttomater
- 1 dl olivolja
- rivet skal från ½ citron
- 1 glas vitt vin, 1,5 dl
- 1 liter fiskbuljong eller grönsaksbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 g saffranpistill
- 2 lagerblad
- 1 tsk stark paprika – ”espelette”
- salt och svartpeppar ur kvarn
- 2 dl vispgrädde
- 2-3 cl torr sherry
Så här gör du
Skala löken skär i skivor. Strimla fänkålen och skär tomaterna i grova bitar. Skala och krossa vitlöken grovt med baksidan av en kniv. Fräs allt tillsammans med kryddorna och rivet citronskal i en kastrull med 1 dl olivolja.
Häll på vin och buljong så att det täcker. Koka upp och låt sjuda tills allt är mjukt. Smaka av med salt och svartpeppar.
Koka upp soppan igen och lägg i fiskbitarna. Låt sjuda några minuter så att fisken blir klar, avsluta med att lägga pillade räkor.
Vispa grädden med sherry till mjuka toppar och klicka ner i soppan vid servering.