Soppor

Ärtsoppa

En enkel ärtsoppa som är både billig och god.

Enkel Ärtsoppa

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1) Snittbetyg: 5,00
Loading...
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 500 g gula ärtor
  • 300 g varmrökt sidfläsk
  • 1,5 msk torkad mejram
  • 1,5 msk torkad timjan
  • 1,5 msk salt

Så här gör du

1

Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2,5 liter vatten.

2

Häll av vattnet från ärtorna, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker (cirka 2-3 liter) och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.

3

Lägg i fläsket och kryddorna i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp fläsket och skär i lagom stora tärningar.

4

Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om så att soppan blir len och fri från skalen.

5

Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lägg i det tärnade fläsket. Servera gärna med grov senap.

Du kanske också gillar