Mina gröna/ Vardagsfavoriter

Daal (kryddig linsgryta)

En mustig linsgryta med självförtroende (& fantastiska orientaliska kryddor).

Daal (kryddig linsgryta)

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stänger blekselleri
  • 2 morötter
  • olivolja till stekning
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 tsk sambal badjak
  • 1 msk tomatpuré
  • 2,5 dl torkade röda linser
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl grönsaksbuljong eller vatten
  • Pitabröd och Basmatiris till servering

Så här gör du

1

Finhacka schalottenlök och vitlök, Skala och skär ner selleri och morötter i tärningar.

2

Fräs alltsammans i en gryta med olivolja. Tillsätt alla kryddorna och tomatpurén, fräs ett par minuter till så kryddorna blommar ut.

3

Lägg ner linser och salt i grytan och häll på buljongen. Låt småputtra i cirka 20 min tills vätskan kokat in och linserna är mjuka. 

4

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Grilla på pitabröden i ugnen och servera tillsammans med den heta mustiga linsgrytan.

Övrigt

Hacka gärna över lite färsk koriander och mandel vid servering so ger den där extra kicken.

Du är kanske också intresserad av