Äpple i rosmarinkola med mandelcrumble och yoghurt
Ingredienser
- 3-4 äpplen skurna i klyftor
- KOLASÅS:
- 1 dl rörsocker
- saft från 0,5 citron
- 50 smör
- 2 msk honung eller ljus sirap
- 1,5 dl grädde
- 2 rosmarinkvistar
- YOGHURTCREME:
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl grekisk yoghurt
- MANDELCRUMBLE:
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl havregryn
- 1 dl grovhackad mandel
- 0,75 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 75 gr smör
- 50 gr jordnötssmör
Så här gör du
Gör smuldegen till toppningen genom att lägga alla ingredienser i en skål. Arbeta samman blandningen med fingertopparna till en smuldeg.
Strö smulorna på en klädd bakplåt och grädda på 200 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter tills den fått ljusbrun färg.
Smält sockret i en stekpanna och låt det få en gyllenbrun karamelliserad färg. Tillsätt smör, citronsaft, honung, grädde och plockade rosmarinkvistar. Koka ihop till en simmig kolasås.
Ta i äppelklyftorna och koka dem mjuka i kolasåsen ett par minuter.
Häll grädde och yoghurt i en skål, vispa till fluffig konsistens. Servera med varma äpple och mandelcrumble.