Recept hämtat från Tina i Fjällen.
Äggröra med inkokt lax på fröknäcke
Ingredienser
- 4 stora ägg
- 3⁄4 dl vispgrädde
- 50 g smör
- salt och vitpeppar ur kvarn
- 4-8 skivor färskrökt lax ,
- 2 salladslökar
- 1 paket fröknäcke
- 500 g laxfile
- 1,5 liter vatten
- 1,5 dl vitvinsvinäger
- 1,5 msk salt
- 10 krossade vitpepparkorn
- 1 morot i slantar
- 1 citron skuren i skivor
Så här gör du
Koka upp ingredienserna till inkokningslagen i en kastrull med citronskivor och morot.
Skär laxen i 4 bitar och lägg ner försiktigt i lagen. Sjud laxen i 3-4 minuter på svag värme, låt svalna i spadet till servering.
Vispa ihop ägg och grädde lätt i en bunke och smaksätt med salt och peppar.
Smält hälften av smöret i en kastrull och tillsätt äggblandningen.
Rör försiktigt med en slickepott på svag värme i 2–3 minuter, tills äggen börjar bli lite krämiga och "sätter sig". Vänd ner resten av smöret i klickar och låt det smälta ut i äggröran. Strimla salladslöken tunt.
Servera äggröran varm på ett fröknäcke med inkokt lax och toppa med löken.