Jättegott!

Ugnsbakad torskrygg med olivbräserade rotfrukter

Tina Torskrygg

Två torskfiléer som man lägger ihop och binder upp lite för att de ska hålla formen och bli snygga. Fryst eller färsk fisk är som pulvermos jämfört med hemmamos. I den mån det går köper jag färsk fisk, som oftast går att hitta till bra pris.

Ugnsbakad torskrygg med olivbräserade rotfrukter

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 2 tjocka mittbitar torskfilé med skinn (à 500–600 g)
  • 1 knippe timjan
  • 5–6 lagerblad
  • 2 msk olivolja
  • steksnöre
  • havssalt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • OLIVBRÄSERADE ROTFRUKTER:
  • 8 knippmorötter
  • 4 palsternackor
  • 3–4 kvistar timjan
  • 1 ½ dl svarta kalamataoliver med kärna + lite spad (ca ½ dl)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • ¾ dl olivolja
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Värm ugnen till 150°.

2

Salta och peppra torskfiléerna. Lägg ihop dem med timjan och lagerblad emellan och skinnet utåt. Bind upp fisken med steksnöre och ytterligare örter. Ringla över olivolja och strö över lite havssalt.

3

Lägg fisken på ett ugnsfast fat och baka den i ugnen i cirka 50 minuter eller tills kärntemperaturen är 48–52° om du använder en digital stektermometer.

4

Skrubba och tvätta rotfrukterna och dela dem på längden. Lägg rotfrukter, timjan och oliver i en kastrull, häll på vatten och vitt vin samt 2–3 msk olivolja. Koka under lock tills grönsakerna är lagom mjuka. Sila av buljongen och låt den koka ner till hälften.

5

"Spräck", det vill säga blanda försiktigt, buljongen med 2–3 msk olivolja, salt och nymalen peppar. Lägg upp grönsakerna tillsammans med den bakade torskryggen. Skeda över buljongen.

6

Servera gärna med pressad potatis och beurre blanc.