Vardagsfavoriter

Ugnsbakad spetskål med ansjovissmör

Supergod spetskål som funkar på på egen hand eller som tillbehör till grillad lax eller köttfärslimpa.

Foto: Lennart Weibull

Ugnsbakad spetskål med ansjovissmör

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 spetskål
  • 1 ask ansjovis, 55 g
  • 100 g smör
  • 1 knippe persilja, 30 g
  • saften från 1 citron
  • salt och svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Ställ kålen upprätt i en ugnsform och ställ formen i ugnen. Baka kålen i 45 minuter till 1 timme eller tills den är helt mjuk rakt igenom (känn efter med en provsticka).

3

Låt ansjovisen rinna av under tiden och hacka den sedan. Vispa ihop smör och ansjovis.

4

Hacka persiljan och rör ner i smöret tillsammans med citronsaften. Smaka av med salt och peppar.

5

Ta ut kålen och »klä av« det yttersta lagret. Skär av toppen och klicka på generöst med ansjovissmör.