Jättegott!

Torskrygg Florentine med spenat

Gratängen som tillagningsmetod är en verklig skänk från de högre köksmakterna. Det går knappt att hitta ett mer föredömligt sätt att laga mat. Allt i en och samma form där smakerna hjälper varandra till ett krämigt, tillmötesgående och superfint resultat!

Foto: Lennart Weibull

Torskrygg Florentine med spenat

Skriv ut recept
Portioner: 4

Ingredienser

  • 4 portioner duchesse
  • 700 g torskrygg
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn


  • Duchesse:
  • 700 g mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • 3 msk rapsolja
  • 1 krm riven muskot
  • havssalt och vitpeppar ur kvarn


  • Citron- och spenatbéchamel:
  • 50 g smör
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 250 g bladspenat
  • 100 g mascarpone
  • 2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron
  • 50 g riven västerbottensost
  • salt och vitpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

2

Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke.

3

Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.

4

Värm ugnen till 220 grader.

5

Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.

6

Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.

7

Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.

8

Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop.

9

Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig (ta gärna tempen på fisken, sidan 88).