Jättegott!

Tinas potatisgratäng

Potatisgratängen är kanske mitt mest populära recept! Glöm inte att salta ordentligt, för potatis suger åt sig massor av salt. Sältan i en perfekt gratäng ska kännas långt bak i gommen.

Receptet kommer från kokboken Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat.

BESTÄLL

Tinas potatisgratäng

Skriv ut recept
Portioner: 8

Ingredienser

  • 1 ½ kg skalad fast potatis
  • ½ purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½–2 tsk salt
  • vit- eller svartpeppar ur kvarn

Så här gör du

1

Värm ugnen till 180°.

2

Hyvla potatisen tunt, gärna med mandolin eller i matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och krossa vitlöksklyftorna.

3

Fräs purjolöken och vitlöken i lite olivolja utan att de tar färg. Häll i grädde och mjölk och låt blandningen koka upp. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt – eftersom potatisen drar åt sig mycket salt ska du inte snåla med saltet. Låt potatisen koka tills stärkelsen har lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Glöm inte att röra om hela tiden, det kan lätt bli bränt.

4

Häll upp allt i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda. Grädda sedan gratängen i 30–40 minuter. Känn med en sticka om potatisen är färdig.

5

Servera till oxfilé.