Vardagsfavoriter

Surkålsdolmar à la Nada

Det är min goda granne Nada som gör dessa dolmar (enligt hennes man blir mina inte lika goda…). Hela surkålshuvud finns på vissa saluhallar. Köp flera och lägg i frysen. Magens arbetare jublar när de får jobba med syrade grönsaker av olika slag.

Surkålsdolmar à la Nada

Skriv ut recept

Ingredienser

  • 600 g fläskfärs
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 2 dl kokt ris
  • 1 helt surkålshuvud, med stammen bortskuren
  • smör och olja till stekning
  • KRYDDBULJONG:
  • 1 stor hackad gul lök
  • 2 korvar, i skivor
  • 1 ½ tsk malen koriander
  • 1 ½ tsk spiskummin
  • 1 ½ tsk torkad oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • ½ msk malen kardemumma
  • 1 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten

Så här gör du

1

Värm ugnen till 175°. Fräs lök, korv och kryddor till buljongen i smör. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med i ett par minuter. Häll på vattnet och sjud i cirka 15 minuter.

2

Fräs färsen lätt utan att den blir genomstekt. Krydda med salt och peppar. Blanda färsröran med riset.

3

Plocka av kålbladen. Lägg lite färs i mitten på varje blad och rulla ihop. Lägg dolmarna tätt i en smord form. Häll över buljongen och tillaga i ugnen i cirka 40 minuter.

4

Servera med gott bröd och gräddfil.