Jättegott!/ Jul & Vinter

Stekt inlagd strömming

Att panera strömming i rågmjöl är lite av min specialitet efter att ha stekt massor med strömming på Ramlösa Wärdshus. Pappa hade ett rejält stekbord som säkert rymde hundra sillar så det gällde att jobba snabbt. Det viktigaste var att steka dem hårt, sa kallskänkan Kerstin.

Foto: Charlie Drevstam

Stekt inlagd strömming

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 10 strömmingsfiléer (ca 400 g)
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • smör och olja till stekning
  • LAG:
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,5 msk krossade kryddpepparkorn
  • 3 morötter
  • 2 små gula lökar
  • 2 lagerblad

Så här gör du

1

Klipp av fenorna och skölj strömmingen. Salta och peppra filéerna och vik dem dubbla.

2

Häll mjölet på en stor tallrik och vänd fiskarna i paneringen. Bryn dem i smör och olja tills de är riktigt gyllenbruna.

3

Skala löken och moroten. Skiva löken tunt och slanta morötterna. Rör ihop alla övriga ingredienser till lagen med en visp så att sockret löser sig. Blanda ner morötter, lök och lagerblad.

4

Lägg den stekta strömmingen i en skål. Häll över lagen så att den täcker helt. Låt stå i kylen i minst 2 dagar före servering. Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.