Jättegott!

Stekt inlagd strömming på kavring med kumminost

En riktig husmansklassiker för julen som lockar fram det bästa från strömmingen.

Stekt inlagd strömming på kavring med kumminost

Skriv ut recept
Portioner: 6-8

Ingredienser

  • 10 strömmingsfiléer (ca 500 g)

  • 2 dl grovt rågmjöl

  • salt, vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • smör och olja till stekning
  • LAG TILL SILLEN:
  • 3 dl vatten

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl ättiksprit (12 %)

  • 1⁄2 msk krossade kryddpepparkorn
  • 2 morötter

  • 1gul lök
  • 2 lagerblad
  • Mörk kavring och lagrad kumminost till servering

Så här gör du

1

Klipp av fenorna och skölj strömmingen.

2

Salta och peppra filéerna och vik dem dubbla. Häll mjölet på en stor tallrik och vänd fiskarna i paneringen. Stek dem i smör och olja tills de är riktigt gyllenbruna.


3

Skala löken och moroten. Skiva löken tunt och slanta morötterna. Rör ihop alla övriga ingredienser till lagen så att sockret löser upp sig. Blanda ner morötter, lök och lagerblad.

4

Lägg den stekta strömmingen i en keramikform eller stort konservglas. Häll över lagen så att den täcker helt. Låt stå i kylen i minst 1 dag före servering. Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.

5

Servera strömmingen på en smörbredd kavringsmacka med lite kumminost till.