Jul & Vinter/ Mina gröna

Sötpotatiscreme med gravad lax på rågkex

En god & julig sötpotatiscreme (eller hummus) med kaffe och kanel.

Sötpotatiscreme med gravad lax på rågkex

Skriv ut recept
Portioner: 20 smakportioner

Ingredienser

  • 2 sötpotatisar
  • 1 burk kikärtor
  • 4 msk tahinipasta
  • 2 msk limejuice
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl espressokaffe
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • salt och svartpeppar ur kvarn
  • 20 st Bornholmske rågkex till servering
  • 1 ask solrosskott
  • GRAVAD LAX:
  • 2 bitar salmalax – backloin ca 600-700 g
  • 3 msk socker
  • 2 msk salt
  • 0,5 g saffran
  • 1 knippe dill

Så här gör du

1

Picka sötpotatisen med en gaffel och baka mjuka i mikrovågsugn på full effekt i ca 6-8 minuter beroende på storlek.

2

Mixa potatisen med kikärtor, limejuice, olivolja och tahini till slät crème. Smaksätt crèmen med kaffe och kryddor.

3

Hacka dillen fint, blanda med socker ,salt och saffran i en skål.

4

Gnid in laxen med blandningen och lägg på ett fat, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 45-60 min. Vänd runt laxen då och då under tiden.

5

Skiva laxen tunt vid servering

6

Spritsa crèmen på rågkex och lägg på en skiva gravad lax. Smaksätt med salt och peppar och garnera med solrosskott.