Okategoriserade

Småländsk chokladkaka med hallonbakade rabarber

Jag vet inte om kakan har något med Småland att göra överhuvudtaget, men den har alltid hetat så. Servera rabarbern till kakan.

Småländsk chokladkaka med hallonbakade rabarber

Skriv ut recept
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser

  • 250 g mörk choklad
  • 250 g smör + lite smör till formen
  • 4 dl florsocker
  • drygt 2 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • HALLONBAKADE RABARBER:
  • 6 rabarberstänger
  • 400 g frysta hallon
  • 2 dl strösocker

Så här gör du

1

Värm ugnen till 150°.

2

Ansa rabarbern och skär den i 10 cm långa stänger. Lägg dem i en ugnsfast form. Häll på hallon och socker och täck med alumi- niumfolie. Baka i ugnen i 20–30 minuter tills rabarbern har mjuknat något – skaka formen lite efter halva tiden. Låt svalna.

3

Öka värmen i ugnen till 180°.

4

Smält choklad, smör och florsocker i en skål i ett vattenbad i en kastrull. Ta skålen från värmen. Sikta ner mjölet och vispa i äggen. Häll upp i en smord springform och baka i 18–20 minuter eller i 6–8 minuter om du använder portionsformar.

5

Skär rabarbern som du vill ha den och garnera en stor eller flera små kakor.