Söta saker

Skånsk äppelkaka

En klassisk skånsk äppelkaka som funkar lika bra till gåsamiddagen eller som lyxig söndagsefterrätt.

Foto: Lennart Weibull

Skånsk äppelkaka

Skriv ut recept
Portioner: 4-6

Ingredienser

  • 1 liten kavring, 500 g
  • 150 g smör
  • ½ msk malen ingefära
  • ½ msk malen kanel
  • ½ msk malen anis
  • ½ msk malen kardemumma
  • 2 dl strösocker
  • ÄPPELPURÉ
  • 10 äpplen, gärna Belle de Boskoop, ca 1 ½ kg
  • 2 dl strösocker
  • rivet skal och saft från 1 citron
  • 1 dl vatten

Så här gör du

1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Skär bort kanterna på brödet och dela det i bitar. Kör till fina smulor i matberedare eller riv grovt på rivjärn.

3

Smält smöret i en stekpanna och stek brödsmulor och kryddor i 5–6 minuter, tills brödet är torrt och rostat. Tillsätt sockret på slutet och stek i ett par minuter till utan att sockret blir bränt.

4

Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med socker, citronskal, citronsaft och vatten. Koka upp under lock och sjud sedan på medelvärme tills äpplena mjuknar. Mosa dem med en gaffel till en grov puré.

5

Smöra en pajform, lägg hälften av brödsmulorna i botten och tryck till dem lätt. Fyll på med äppelpuré och täck med resten av smulorna.

6

Grädda i ugnen i 15–20 minuter. Servera med vaniljsås