Jättegott!/ Tina i Fjällen

Skånsk äggakaga med rårörda lingon

Skånsk äggakaga med rårörda lingon

Skriv ut recept
Portioner: 4 Tillagningstid: 40 min

Ingredienser

  • 10 ägg
  • 10 dl mjölk
  • 3,5 vetemjöl
  • 1 ½- 2 tsk salt
  • 50 gr smör
  • 600-700 gr lättrökt skivat sidfläsk
  • 2 äpple
  • 1-2 msk äppelcidervinäger
  • 225 g färska lingon
  • 1,5 dl strösocker

  • 1-2 cl whiskey eller rom

Så här gör du

1

Blanda lingonen med socker och sprit i en skål.

2

Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 1 dygn tills sockret har smält. Smaksätt och rör med mer socker och sprit om det behövs, beroende på hur mogna lingonen är.

3

ÄGGAKAKA: Sätt ugnen på 250 grader. Blanda äggen med vetemjölet och salt , tillsätt mjölken lite i taget tills smeten blir jämn.

4

Stek det skivade fläsket gyllenbrunt i en stekpanna, håll varmt till servering. Sila av fettet efter varje omgång och spara till äggakagan.

5

Bryn smöret och tillsätt fläskflottet i pannan. Häll i äggsmeten och rör om.

6

Rör sakta med en träslev, lossa stora sjok från botten. Sänk värmen till hälften, rör tills smeten är ”krämig”. Samla ihop kanterna runt den krämiga smeten med träsleven.

7

Tag ett plant grytlock och skölj med kallt vatten, lägg locket ovanpå stekpannan och vänd snabbt kagan upp och ner på locket.

8

Lyft på stekpannan och lägg i äggakagan stekpannan igen. Lägg upp fläsket i en rad på toppen av kakan. Sätt in i ugnen 5-8 minuter tills äggakagan har ”puffat” upp rejält och fläsket har blivit knaprigt.

9

Klyfta och stek äpplena i en stekpanna med smör. Tillsätt vinäger på slutet och glasera in i äppleklyftorna.

10

Servera med rårörda lingon, stekta äpple och ett stort glas kall mjölk.